Barion Pixel

3D nyomtatás a porcelánkészítésben

2023. január 24. | Kategóriák: Blog |

A 3D nyomtatásban rejlő lehetőségek jelentős részét még nem is ismerjük, ezért is különösen fontosak az olyan egyedi kezdeményezesek, mint Monori Anita keramikus művész kísérletezése: a 3D nyomtatás alkalmazása a porcelántervezésben.

 

Monori Anita keramikus művész a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott, 2012-ben hozta létre a Design by Monori márkát, saját tervezésű és készítésű, egyedi porcelántárgyai számára.

2019-ben elnyerte a Magyar Művészeti Akadémia hároméves Művészeti ösztöndíját, ennek keretében azt kutatta, hogy a hagyományos technikák mellett miként lehet a korszerű technológiai megoldásokat, közte a 3D nyomtatást alkalmazni az egyedi kerámiatárgyak készítésében.

Az ösztöndíj második évében elsősorban az FDM 3D nyomtatók beállításaival, illetve az alapanyagokkal kísérletezett a tárgytervező művész, a különböző nyomtatási beállítások mellett a kitöltési struktúrákkal és alapanyagokkal. A nyomtatási kísérletekhez formailag különböző 3D modelleket készített, a cél olyan formák, illetve felületek létrehozása volt, amelyek a nyomtatási beállítások teszteléséhez alkalmasak. Emellett olyan formák is készültek, amelyeket manuálisan bonyolult létrehozni.

Először ebben a fázisban kaptak szerepet a Filaticum kompozit anyagai, a művészeti, szobrászati felhasználásban, filmkellékek készítésében népszerű anyagok, mint a Filaticum Essence és Gypsum. Monori Anita emellett kísérletezett és különleges felületeket hozott létre a Filaticum Glass Reinforced és Foam anyagokkal is.


További kísérleteket folytatott a 3D nyomtatás kitöltő struktúráival oly módon, hogy a modellnek csak a kitöltő struktúráját nyomtatta ki, magát a külső felületet, a héjat – ami normál nyomtatással eltakarná ezt a struktúrát – nem. A kitöltő szerkezet mintázata és sűrűsége határozta meg a készülő tárgy formáját, felületét.


„Az egyik legérdekesebb a nyomtatásban számomra, ahogy felépülnek és kialakulnak a formák, ennek részfolyamatai érdekes variációkat eredményezhetnek.”

A 3D nyomtatott tárgyak a kerámiakészítés folyamatába is beilleszthetőek, például magformaként felhasználva vagy anyagtársításként. Önállóan használva pedig ideálisak például prototípus gyártáshoz.

A nyomtatott formákat és felületeket a magforma részeiként felhasználva, majd ezekről negatív formákat, öntőformákat véve a végleges porcelántárgyak öntéssel készültek el. Egy ilyen folyamat eredménye az „EXPOSED” – „FEDETLENÜL” című tárgysorozat, amely 3-3 darabos váza, illetve doboz szettből áll.


 

A 3d nyomtatók felhasználásának tanulási folyamatában a FabLab Budapest segítette az alkotót, és ehhez az eszközöket is biztosította