Barion Pixel

4 fontos mérés = pontos filament átmérő

2021. december 22. | Kategóriák: Blog |

Ugye mindenki találkozott már a jelenséggel, amikor a filament elakadt a nyomtatófejben? Dugulásnak tűnik a hiba, de ha tisztítás nélkül, csupán a szál cseréjével orvosolható, akkor azt az egyenetlen szálátmérő okozza. Másképp: az átmérő a megengedettnél nagyobb, vastag a szál.

A másik gyakori hibajelenség ennek az ellentéte: a nyomtató tökéletesen működik a tárgyon mégis anyaghiány figyelhető még, ezt a szükségesnél kisebb szálátmérő okozza.

A 3D nyomtatószálak gyártásánál nagyon fontos, hogy a filament   átmérője folyamatosan egyenletes legyen. Az átmérőnek minden irányban a tolerancián belül (+-0.05mm) kell lennie, és az ovalitás sem elfogadható.

A Filaticumnál nagy hangsúlyt fektetünk a megfelelő átmérő pontos tartására. Mindkét gyártósorunkon a legmodernebb, két tengelyes optikai átmérő mérőket alkalmazunk, így nem csak a szál egyirányú átmérőjét tudjuk nyomon követni, hanem ovalitását is. A mérőberendezések által szolgáltatott adatok alapján folyamatosan állítjuk a szálhúzás paramétereit.

A mérőberendezések másodpercenként 10 mérést végeznek, így folyamatosan lehet monitorozni és detektálni az esetleges tűréshatáron kívüli szakaszokat.

Rendszeresen ellenőrizzük az átmérőket kézi készülékekkel, tolómérővel is.

Természetesen a legnagyobb odafigyelés mellett, a legprecízebb gyártósornál is előfordulnak hibák, épp ezért a filamentek áttekercselésekor újra mérjük a szálakat. A nagy dobon lévő szálakat a végső kiszereléshez áttekercseljük. Ekkor 2 eszköz figyeli, ellenőrzi a szálak átmérőjét. Az első egy lézeres optikai átmérő mérő, a második egy mechanikus kaliber sablon.

Az optikai mérő egy számítógép számára adja át a mérési adatokat. A számítógép folyamatosan menti a mért értékeket egy felhő alapú tárhelyen.

Rendszeres vásárlóink valószínűleg már megfigyelték, hogy minden tekercsen fel van tüntetve a gyártási dátum és a tekercselés pontos időpontja. Ezen adatok segítségével visszamenőleg is le tudjuk kérdezni az átmérő adatokat a tekercs teljes hosszán, és hiba esetén visszahívni a szálat. Partnereink részére a mérési jegyzőkönyvekhez hozzáférést biztosítunk, így ők is ellenőrizhetik bármikor a méreteket.

Utolsó lépésként a filament egy 5 mm-es fémlapban lévő furaton megy keresztül, a furat század pontossággal van kidolgozva, hibás átmérő, vagy akár kisebb anyagcsomósodás esetén a nyomtatószál nem tud átmenni a furaton, fizikailag leáll a tekercselés.