Barion Pixel

A PLA-ból nyomtatott tárgyak lebomlanak?

2021. június 22. | Kategóriák: Blog | Címkék:

A PLA-val kapcsolatban egyik leggyakrabban felmerülő kérdés a lebomlásához kapcsolódik, ezért ez a kérdést egy kicsit bővebben is körbejárjuk: Ennek az alapanyagnak az egyik fontos ismérve, hogy a biopolimerek közé tartozik, ezért bizonyos körülmények között lebomlik.

Ipari komposztáló Forrás: PLAbottles.eu

Ipari komposztáló Forrás: PLAbottles.eu

Ez a tény sokakat elbizonytalanít, hogy egy tartósabb használatra szánt tárgyat érdemes-e PLA alapanyagból kinyomtatni, tartva attól, hogy a biológiailag lebomló műanyagból készült tárgy egyszer csak “eltűnik”. Ennek a félelemnek, tévhitnek az eloszlatásához egy nagyon hétköznapi hasonlatot hozhatunk fel: a fából készült tárgyainkat akár száz évig is használhatjuk, semmilyen bomlási folyamatot nem tapasztalunk. Ha azonban földbe, nedves közegbe kerül a fa, elindul a korhadási folyamat.

Hasonlóan kell elképzelni a biopolimerek viselkedését is. A biológiailag lebomló műanyagok komposztálási környezetben, mikrobiális lebomlási folyamatok útján széttöredeznek, majd végeredményként széndioxid és víz keletkezik.

A biopolimerek földben alapvetően ipari komposztálási körülmények között bonthatók le. Vagyis legalább 50-60 C-os hőmérsékletre, oxigénre és nedves környezetre van szükség ahhoz, hogy a bomlási folyamat beinduljon és véghez menjen. Ha a PLA-ból nyomtatott tárgyak otthoni komposztálásán gondolkozunk, akkor a házi komposztáló közegben a bomlási folyamat sokkal lassabb, mivel a hőmérséklet nem elég magas.

 Az alábbi képeken komposztálási kísérlet eredménye látható. A PLA alapanyagból (nem 3D nyomtatással) készült palackot virágföldbe elástuk, 60 C-on tartottuk, és bizonyos időszakonként megvizsgáltuk. Az első képen az eredeti palack látható, majd ezt követi az első, második és negyedik hét utáni állapot. Végül 6 hónap után a palack teljesen lebomlott.

PLA palack lebomlása