Barion Pixel

A sokoldalú kompozitok

2022. május 20. | Kategóriák: Blog |

Ha röviden szeretnénk összefoglalni a tevékenységünket, az egyik legegyszerűbb megfogalmazás a kompozit filamentek gyártása. De mit is jelent a kompozit elnevezés? Ezt járjuk körbe blogbejegyezésünkben.

 

A kompozit fogalmának megismeréséhez induljunk egy kicsi távolabbról. A mindennapi életben sokféle anyag vesz minket körül. Ha nem foglalkoztunk mélyebben anyagtudománnyal, meglepő lehet számunkra az a tény, hogy a sokféle szilárd anyag bármelyikét be lehet helyezni egy hármas csoportosításba. Összetételük és szerkezetük szerint bármely szilárd anyag keramikus, polimer vagy fémes.

Tiszta anyagokkal a bennünket körülvevő világban ritkán találkozhatunk, általában ezek keveréke alkotja az ismert és használt anyagokat.

  • Ha fémet vegyítünk fémmel, ötvözetet kapunk
  • A polimer-polimer vegyítéseket keverékeknek nevezzük
  • A kerámiák néhány nagyon ritka kivételtől eltekintve nincsenek tisztán jelen, ezért ezek vegyítésére nem létezik önálló fogalom.

Természetesen a három nagy csoport tagjait egymással is tudjuk keverni, ekkor kapjuk a kompozitokat! Közös jellemzőjük, hogy ezekben a kompozitokban az alkotó részek mindig jól elkülönülnek egymástól, önálló részeket alkotnak.

Összetételük szerint a kompozitok lehetnek:

  • Kerámia – fém (pl. vasbeton)
  • Kerámia – polimer (pl. üvegszál erősítésű műanyagok)
  • Fém – polimer (pl. fémporral kevert műgyanták)

Az összetételen kívül fontos jellemző az is, hogy a többséget adó mátrixanyagban milyen alakban van jelen a kompozitot alkotó anyag. Ez alapján megkülönböztetünk:

  • szemcsés
  • szálas
  • lemezes
  • felületi réteges

kompozitokat.

Napjainkban a kompozit anyagok fejlesztése rohamléptekben zajlik. Napról napra jönnek ki új anyagok, melyek az eredeti mátrix egy-egy tulajdonságát javítják, megtartva a többi, kedvező tulajdonságot. Ezt az irányt választotta a Filaticum is: a 3D nyomtatásban felhasználható alapanyagok körét kompozitok előállításával bővítjük.

A Filaticum Technical nyomtatószálak fejlesztésével épp a kompozitokban rejlő lehetőségeket igyekszünk kihasználni: az alap PLA mátrixból kiindulva készítünk a különböző iparágak és felhasználási területek számára speciális filamenteket, illetve adunk megoldást egyedi igényekre Mindezt úgy, hogy közben mindig szem előtt tartjuk, hogy a PLA nyomtatási szempontból kedvező tulajdonságain ne rontsunk.

Filament Technical szálak esetén polimermátrixba üvegszál (pl. Filaticum Engineering), szénpor és szénszál (Filaticum ESD és Conductive), gipsz (Filaticum Essence, Model és Gypsum) és további más anyagok kerülnek. Ezek a szálak, úgy lesznek könnyen utómunkálhatók, hőállóak, vagy törésállóak, hogy közben a könnyű nyomtathatóságuk megmarad.

A kompozitot képező anyag filamentjeinkben tehát jellemzően szemcsés vagy szálas formában helyezkednek el. Filamentek esetében ennek a könnyű nyomtathatóság miatt van nagy jelentősége. Ebben a blogposztunkban mikroszkópos felvételeken mutatjuk be a gipszpor elhelyezkedését a PLA-ban.

A kompozitokkal a 3D nyomtatásban felhasználható alapanyagok köre gyorsan bővül. A PLA, mint alapanyag pedig az iparág fenntartható fejlődését támogatja.