Barion Pixel

3D nyomtatott logisztikai tálca ESD védelemmel

2024. május 30. | Kategóriák: |

A feladat

Ügyfelünk, az Engineed Kft. a világ egyik vezető teljesítményelektronikai gyártójának magyarországi üzemét segíti mérnöki és 3D nyomtatási szolgáltatásokkal.  Az egyik itt készülő alkatrészt a gyártási folyamat egy fázisában hővezető pasztával vonják be. Az alkatrészeket a pasztázó gépbe helyezik, majd kiemelik, és ezt a műveletet pár percenként megismétlik. A pasztázandó alkatrészeket, jelen esetben kilenc darabot, egy logisztikai tálcára helyezik, ami eredetileg alumíniumból készült és a súlya majdnem 4 kg volt. Az operátoroknak hosszú távon megterhelő feladat ennek a súlynak a folyamatos mozgatása. Az Engineed Kft. feladata egy könnyebb logisztikai tálca elkészítése volt.

Kihívás

A 3D nyomtatás, mint megoldás, már a kezdetektől felmerült, de a logisztikai tálcával szemben van egy olyan követelmény is, hogy az elektrosztatikus feltöltődéstől meg kell óvnia a készülő elektronikai alkatrészt. Olyan alapanyaggal kellett tehát kiváltani az alumíniumot, amely a feltöltődés elleni védelemnek eleget tesz. Az Engineed Kft. jó néhány ESD védelmet biztosító filamentet kipróbált, de a nyomtatásuk nehézségekbe – vetemedés, törékenység, nem tapad fel a nyomtatóasztalra – ütközött.

Szénszál és por a Filaticum ESD filamentben

A megoldás

A cég a piac alapos feltérképezése után találta meg a Filaticum ESD alapanyagot. Erről a filamentről általánosságban elmondható, hogy megaohm nagyságrendű felületi ellenállást biztosít a kinyomtatott tárgynak. A filamentből nyomtatott alkatrészt a végfelhasználó elektronikai gyártó cég bevizsgálta, és megfelelt az általuk előírt ESD követelményeknek. Emellett fontos szempont volt, hogy a PLA alapanyagból készült kompozit filament nyomtatása is egyszerű volt.

A tervezést követően megindulhatott a logisztikai tálca gyártása, az Engineed Kft. egy saját építésű, RatRig mechanikát használó, nyílt forráskódú szoftverekkel üzemelő nyomtatóval végezte el a feladatot.

Eredmény

A Filaticum ESD filamentből készült logisztikai tálca tömege a harmadára csökkent, ami jelentősen megkönnyíti az üzemben dolgozók munkáját. Ezzel párhuzamosan kiemelkedő eredményeket hozott a gyártási költségben, ami hatodára, és a gyártás idejében, ami pedig tizedére csökkent. Mindez az ESD védelem biztosítása mellett.

 
„A nyomtatás a Filaticum ígéreteinek megfelelőn egyszerű volt. Az alapanyag nyomtatási szempontból pont úgy viselkedett, mint egy hagyományos PLA. Ennek köszönhetően minimális volt az alapanyag pazarlás, mert elsőre jó eredményt kaptunk különösebb kalibrációs nyomtatások nélkül.” Korán Ádám, villamosmérnök,  Engineed Kft. Alkalmazott filament:   Filaticum ESD