Barion Pixel

Bioreaktor tető készítése 3D nyomtatással

2023. március 09. | Kategóriák: |

A feladat

A biológiai kutatásokkal foglalkozó Bioreaction.tech Kft. kísérleteiben különböző algafajok növekedését vizsgálja. Elképzelésük az volt, hogy a különböző paramétereket laboratóriumi méretű bioreaktorban figyelik meg. Ehhez légmentesen záródó reaktorra volt szükség, melybe a lezáró tetőn keresztül különböző szenzorok, csövek elhelyezhetőek. A tető egyedi tervezést igényelt, a kialakított geometria folyamatosan változott a kísérletek során. A legjobb és egyben a leggazdaságosabb megoldást a tető a 3D nyomtatással való gyártása jelentette.

Kihívás

  • Légmentesen záródó, egyedi zárótetők elkészítése
  • A mérőműszerektől függően eltérő méretű és számú rést kell elhelyezni a tetőn.
  • A tetőknek a behelyezett csövek, szenzorok körül légmentesen kell záródniuk.
A Filaticum megoldása

A tető 3D nyomtatáshoz szükséges tervének elkészítése után azt a Filaticum PLA Advanced szálból nyomtattuk ki. Ezt a filamentet magasabb hőállósága és nagyobb mechanikai szilárdsága miatt javasoltuk. A bemenő vezetékek és csövek köré egyedi tömszelencéket kellett gyártani, szem előtt tartva a jó zárhatóságot és az eszközök cseréjének lehetőségét. Optimális megoldásnak a szilikonból történő vákuumöntés mutatkozott, az ehhez használt öntőszerszámok is 3D nyomtatással készültek. A feladat ezen részéhez a Filaticum Antistatic alapanyagot használtuk, mivel jó formaleválasztó tulajdonsággal rendelkezik, ami az öntött szilikon leválasztásánál kulcstényező.

Eredmény

A nyomtatást követően megkaptuk az összes szenzort, és házon belül teszteltük a reaktortetők légzárását, amelyek jól teljesítettek. Ügyfelünk visszajelzése alapján a tetők beváltak: könnyen használhatók és a kísérletek pontosságához szükséges légmentes zárást is biztosítják. Újabb kísérletekhez ezzel az eljárással gyorsan, költséghatékonyan lehet újabb tetőket gyártani.

Ebben a projektben az egyedi, kis sorozatszámú gyártásra kiválóan alkalmas 3D nyomtatás egy másik technológiával kiegészítve adta meg a teljes megoldást ügyfelünk feladatához.

 

Felhasznált filamentek

Filaticum PL A Advanced

Filaticum Antistatic