Barion Pixel

Életnagyságú szobrok Filaticum Essence filamentből

2023. március 09. | Kategóriák: |

A feladat

A Parametrik Kft. 3D nyomtatási és 3D szkennelési szolgáltatást nyújt széles felhasználási területen, munkáinak többségéhez a Filaticum PLA filamenteket használja. Egy szép, de nehéz feladattal kereste meg a céget az Academia Humana Alapítvány és a Műcsarnok: Wagner Nándor ismert alkotásának, a Filozófia kert szoborcsoportnak a másolatát kellett életnagyságban elkészíteniük, viszonylag rövid határidővel.

Kihívás

A szoborcsoport elkészítése egy egyedi feladat, melynek megtervezése és kivitelezése is komoly előkészületeket kívánt meg. Amikor egy 3D nyomtatással foglalkozó cég egy ilyen feladatot vállal, számos kockázattal kell számolnia: jól méri-e fel a feladat nagyságát, ehhez megfelelő árajánlatot ad-e, a szoros határidő esetén minden részfolyamat időigényét jól fel tudja-e mérni.

A Parametrik Kft. a szobormásolatokat összesen mintegy 80 darabból állította össze, egy-egy ilyen blokk nyomtatása 2-3 napot vett igénybe. Ehhez folyamatosan megbízhatóan működő nyomtatókra és kiváló alapanyagra van szükség, hogy hibamentesen valósuljon meg a nyomtatási folyamat.

A megoldás

A feladat első lépéseként a Gellért-hegyen található Filozófia kert szobrait szkennelték be, ez a feladat nyári időszakra esett, amikor az erős fények és a szobrok fényes felülete nehezítették a munkát, így aztán a modellek feldolgozása után a hiányos részeknél újabb szkennelésre volt szükség, kedvezőbb fényviszonyok között.

Ezt egy újabb előkészítő szakasz követte, amikor a nyomtatandó szobrok modelljeit a rendelkezésre álló nyomtatók méreteihez illeszkedő darabokra vágták szét. A nyomtatási fázisban egyidejűleg 10 nyomtató dolgozott folyamatosan és átlagosan napi 12 kg filamentet használtak fel.

A megfelelő anyag kiválasztásához a Parametrik a Filaticum szakértőivel egyeztetett, akik a PLA alapú, alacsony százalékban gipszet tartalmazó Filaticum Essence nyomtatószálat ajánlottak. A Filaticum Essence az egyszerű nyomtatás és a szép nyomtatási felület mellett azt is biztosítja, hogy a kinyomtatott tárgy könnyen megmunkálható, ragasztható, hegeszthető és ami ebben az esetben különösen fontos volt jól festhető.

A Filaticum nyomtatószálak 2,5 kg-os tekercseken érkeztek a felhasználóhoz, hogy a 8 nagyméretű nyomtatást ne akassza meg a csévék gyakori cseréje.

Az elkészült részeket ragasztással, hegesztéssel állították össze, amit a helyszínen utómunkák és festés követett.

 

Eredmény

A kiállításon készült képek magukért beszélnek. Határidőre elkészült a 8 ember nagyságú szobor, melyhez összesen közel 200 kg filamentet használt fel a Parametrik Kft..

Az egyenletes, szép felület kevés utómunkát igényelt, az összeillesztések eldolgozása a Filaticum Essence anyagnak köszönhetően könnyen és gyorsan ment.

A már összeállított, 1,7- 1, 8 méter magas szobrok a szállítást jól viselték, az igen magas nyári hőmérséklet sem okozott semmilyen problémát az autóban szállított szobroknak.

 

„A jó 3D nyomtatás a jó minőségű alapanyagnál indul. Ennek az anyagnak a fejlesztése lehetővé tette számunkra, hogy a megszokott minőség mellett sokkal nagyobb kihozatallal, szinte elenyésző elakadással tudjunk dolgozni, ami egy szűkös határidejű projekt esetében kritikus faktor.”

Puskás Tibor, ügyvezető, Parametrik Kft.

Alkalmazott filament:   Filaticum Essence
Fotók: 1/ Göröntsér Vera, 2/ Parametrik Kft. 3-6/ Jekken Péter