Barion Pixel

Varrósablon készítése 3D nyomtatással – alumínium kiváltása kompozit PLA filamenttel

2023. június 22. | Kategóriák: |

 

A feladat

A JULIUS-K9® egy 1997-ben alapított vállalkozás, amely ma már számos EU országban piacvezető pozíciót ért el a kutyasport, munkakutya- és hobbikutya-felszerelések, kellékek piacán.

Egyik termékük a különös nevet viselő harapóhurka, egy olyan segédeszköz, amely a kiképzés során a zsákmányszerző ösztön felkeltését segíti. A harapóhurka a használatából adódóan erős igénybevételnek van kitéve, ezért nagy teherbírású kialakításra van szükség, ami egyebek mellett azt jelenti, hogy a fogantyúkat nagyon pontosan és erősen kell rögzíteni, varrni.

Kihívás

A pontos és egyidejűleg gyors varrást varró sablon segíti, amelyben csavarok segítségével rögzítik a harapóhurka egyes elemeit, így biztosítva, hogy az ne mozduljon el a varrás során. Másrészt a tűvel a sablonon található résen végig haladva pontosan a megfelelő helyen rögzítik az anyagot. A sablon használatával felgyorsul, precízzé válik a varrás folyamata.

Ezt a sablont néhány éve még alumíniumból készítették, de mivel a Julius-K9 sokféle terméket, azoknak különböző méretvariánsait gyártja, időigényes és költséges minden alkalommal alumínium sablon elkészítése.  Erre a feladatra kellett megtalálni az alumíniumot helyettesítő anyagot és azt a technológiát, amivel gyorsabban és költséghatékonyabban állítható elő a sablon.

A megoldás

A Julius-K9 több éve alkalmazza a 3D nyomtatást tevékenységében, a varró sablonokat 3 éve készítik ezzel a technológiával. Kezdetben számos filamentet kipróbáltak, de a nagy igénybevétel miatt a sablonok rendszerint gyorsan és könnyen eltörtek.

A Filaticum ebben az időben fejezte be a PLA Advanced filament fejlesztését, amely a standard PLA-nál erősebb, tartósabb tárgyak nyomtatását teszi lehetővé.  Ugyanakkor épp olyan könnyen és pontosan nyomtatható, mint általában a PLA filamentek.  A Filaticum szakértőivel egyeztetve és a nyomtatószálak tesztelése után a PLA Advanced szálra esett a választás.

A piros szín abban segít, hogy az üzemben könnyen azonosíthatók a sablonok, és a varrás során is jól elkülöníthető az egyéb daraboktól.

Eredmény

Az erős Filaticum PLA Advanced filamenttel problémamentesen és pontosan nyomtathatók ki a sablonok, amelyek aztán a többszöri, nagy igénybevétel ellenére sokáig, akár fél éven át is bírják a használatot. Ha cserére van szükség, pár órán belül reprodukálhatók, eltérő méret esetén pedig a tervezési paraméterek módosításával könnyen elkészíthető egy új darab.

A Julius-K9 egy nagyméretű, Modix3D nyomtatóval dolgozik, a Filaticum a nyomtató kapacitásához igazodva 9 kg filamentet tartalmazó tekercseket szállít a cégnek, ami a hatékonyabb, kevesebb anyagveszteséggel járó nyomtatást tesz lehetővé.

Nem elhanyagolható szempont a gyors alapanyag szállítás sem. A változó gyártási mennyiséghez igazodva az alapanyagot gyorsan és rugalmasan szállítja a Filaticum.

Alkalmazott filament:   Filaticum PLA Advanced