Barion Pixel

Motorburkolat öntőforma nyomtatása Filaticum Glass Reinforced filamentből

2023. március 31. | Kategóriák: |

A feladat

A Cadminton Hungary Kft. motorburkolatokat, hangszigetelő elemeket, hővédőlemezeket modellez, tervez és nyomtat autógyártók és autóipari beszállítók számára.

Munkáik között szerepel akusztikai motorburkolatok prototípusainak előállításához szükséges öntőformák készítése. Korábban a kis darabszámú prototípusokhoz is alumínium szerszámot használtak, melynek elkészítése nagy költséggel járt. A 3D nyomtatott szerszám költséghatékony megoldásnak bizonyult a minták elkészítéséhez.

Évente jelenleg 10-15 ilyen öntőforma készül el a cég dunakeszi telephelyén.

Kihívás

Az akusztikai motorburkolat poliuretán habosítással készül. A 3D nyomtatással elkészített öntőformába helyezik a habosodó anyagot, amely kitölti a rendelkezésre álló térfogatot, mindeközben az öntőformának megnövekedett nyomásnak és hőmérsékletnek kell ellenállnia. Annak érdekében, hogy a habosodást előidéző kémiai reakció gyorsabban végbe menjen, körülbelül 60-70 0C-ra melegítik elő az üres öntőformát. Egy standard PLA nyomtatószál esetén már ez a hő is kihívást jelenthet. Majd amikor az előmelegített formába öntik a poliuretánt, a beinduló kémiai reakció során további hő keletkezik, és az öntőforma belseje 80-900C -ra is felmelegedhet. Ezt a hőmérsékletet a normál PLA filament már nem viseli el lágyulás nélkül.

Megoldás

A Cadminton szakemberei olyan nyomtatószálat kerestek, amellyel a PLA-hoz hasonlóan könnyű, pontos a nyomtatás, ugyanakkor a 80-90 0C hőnek ellenáll a kinyomtatott tárgy a habosodás idejére.

Több filament kipróbálása után választásuk a Filaticum Glass Reinforced szálra esett. Ennek a PLA alapú filamentnek a nyomtatása egyszerű, ugyanakkor a hőtűrő képessége megfelel a feladatnak.

 

A nyomtatások során az is kiderült, hogy a Glass Reinforced szálból készült nyomtatások mechanikailag nagyon stabilak, így a fém alkatrészek integrációjára is alkalmas a nyomtatott öntőforma. Ha a szerszámot rögzíteni kell valamihez, akkor az ehhez szükséges fém rögzítő elemek, csapok menetes betétjét a szerszámba integrálják.

Eredmény

A magas hőállóságú Filaticum Glass Reinforced nyomtatószállal készülő öntőformák megbízható, kiváló minőséget biztosító megoldást adnak az akusztikai motorburkolatokat gyártó cég számára.

„A 3D nyomtatott öntőformák bevezetésével komoly fejlesztési költséget és időt takaríthatnak meg ügyfeleink. Korábban egy-egy tervezési fázishoz szükséges 5-10 darab előállításához fém szerszám készült, blokkból kimarva, magas költséggel és mérettől függően mintegy 8-12 hét alatt. A 3D nyomtatott szerszámmal ez az idő néhány napra csökkent, az anyagfelhasználás pedig minimalizálható. Mindehhez egy magasabb hőállóságú, jól nyomtatható filamentre van szükség, amellyel a poliuretán habhoz készülő öntőformákat szinte sorozatgyártásban készíthetjük.”

Kovács István, fejlesztőmérnök, Cadminton Hungary Kft.

 

Alkalmazott filament:   Filaticum Glass Reinforced