Barion Pixel

Valósághű épületmakett Filaticum Model filamentből

2024. január 26. | Kategóriák: |

A feladat

A Mezőzomboron található MiniaTour – Interaktív Vasútmodell Kiállítás megálmodója ügyfelünket, a Rapid Factory vállalkozást bízta meg, hogy – egyebek mellett – tervezze meg és készítse el a miskolci Tiszai pályaudvar 3D nyomtatott makettjét, amelyet a hatalmas terepasztal egyik kiemelkedő darabjának szántak. A feladat az építészeti makettek tervezésében és nyomtatásban nagy tapasztalattal rendelkező Rapid Factory számára lett kitalálva.

 
   

Kihívás

A Rapid Factory és megbízója azt tűzték ki célul, hogy az 1:87 méretarányú makett teljes részletességgel készül el: ablakkeretekkel, kiegészítőkkel, díszekkel, a falakat alkotó tégla mintázatával és a perontetőkkel együtt. Gyakorlatilag a pályaudvar egy az egyben történő modellezése volt a cél, majd ennek részletgazdag kinyomtatása.

 
   

A megoldás

A tervezés a megrendelő által elkészített jellegrajzok, homlokzati és alaprajzok szerint történt, amit helyszíni fotókkal pontosítottak.

Már a tervezés során minden paramétert kifejezetten az FDM nyomtatásra és a Filaticum Model alapanyagra optimalizáltak, ehhez számos próbanyomtatást kellett készíteni. Végül néhány apró kiegészítőtől eltekintve (kémények, miniatűr díszítő-elemek, erkélykorlátok) minden FDM (szálolvasztásos) technológiával készült el.

A Filaticum Model filament gipsztartalmának köszönhetően az FDM-nyomtatásra jellemző rétegezettség jóval kevésbé jelent meg a makett falain. A matt felület tovább fokozza a rétegvonalak rejtettségét, a törtfehér szín pedig élethűbb, természetes hatást kelt.

 
   

Eredmény

A 150 cm hosszú makett számos darabból készült el, melyeket a helyszínen illesztettek össze. A rögzítést bepattanó kötések és egymásba kapcsolódó elemek segítették. Itt is megmutatkozott a Filaticum Model egyik erőssége, hiszen ahol erre szükség volt, ott sokkal jobban csiszolható volt, mint a standard PLA.

Az épületet végül szakszerűen lefestették. A festékek is kiválóan tapadtak a Filaticum Model felületekhez, könnyű volt vele dolgozni.

 
 
„Ha épületmakett nyomtatásról van szó, szinte kizárólag a Filaticum Model alapanyagot használom. Bár kipróbáltam a Filaticum Gypsum filamentet is, annak az anyagnak az előnye inkább a még könnyebb megmunkálhatóság. Az apróbb részleteket a Model filament mutatja meg a legszebben.” Krupa Gábor, Rapid Factory Alkalmazott filament:   Filaticum Model