Barion Pixel

Filaticum PLA új receptúrával

2022. november 15. | Kategóriák: Blog |

Könnyebb, pontosabb, takarékosabb nyomtatás

Aki követi tevékenységünket, jól tudja, hogy nem csak gyártjuk a filamenteket. Munkánk fontos része az alapanyagfejlesztés is, legyen szó új kompozit anyagok létrehozásáról vagy meglévő filamentek tökéletesítéséről.  A 3D nyomtatás folyamatosan fejlődő iparág. Egyre hozzáértőbb szakemberek egyre jobb gépeken egyre precízebb, szebb nyomtatásokat készítenek. A Filaticum ehhez a folyamathoz a nyomtatószálak tökéletesítésével járul hozzá. Folyamatosan új receptúrákon, adalékokon dolgozunk, hogy a lehető legnagyobb tudású filamentekkel tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket.

A nyár folyamán úgy határoztunk, hogy hosszabb idő után először ezúttal nem egy technikai filament fejlesztésével illetve továbbfejlesztésével dolgozunk, hanem a standard, jelenleg 11 színben elérhető PLA filamentet tökéletesítjük.

 

A minél könnyebb és jobb minőségű nyomtathatóság érdekében az alap PLA szálainkban eddig is többféle adalékanyagot, csúsztatót és egyéb nyomtatást segítő segédanyagokat használtunk. Most ezt a receptúrát fejlesztettük tovább úgy, hogy a lehető legszélesebb körben egy kimagaslóan egyszerűen és szépen nyomtatható alapanyag jöjjön létre.

 

A feladat azért jelentett kihívást, mert míg a technikai nyomtatószálainkat  többségében ipari ügyfeleink használják, komoly, nagyértékű 3D nyomtatókon, addig az alap PLA filament felhasználói köre nagyon széles: profik és teljesen kezdők egyaránt nyomtatnak vele. Az egyik fontos célunk tehát az volt, hogy minden nyomtatón könnyű legyen dolgozni vele.

A fejlesztés során kiemelt szempontként kezeltük a nyomtatás energiaigényét is. A jelenlegi energiaárak mellett mindenki számára lényeges, hogy minél kevesebbe kerüljön a nyomtatás

Végül, de nem utolsósorban a fejlesztést úgy valósítottuk meg, hogy a termék árát emiatt ne kelljen megemelni.


A fejlesztés eredménye:

  • az eddiginél is pontosabban, szebben, könnyebben nyomtatható filament
  • jobb tapadás
  • könnyebb támaszanyag eltávolítás
  • egyszerűbb ragasztás
  • mattabb felület
  • a filament már alacsonyabb hőfokon – 190-205 0C – is jól nyomtatható.

 

Az új receptúrával készült filamentek bruttó 7900 Ft / kg áron megvásárolhatók a Filaticum webshopban. Jó nyomtatást!