Barion Pixel

Így választhatsz filamentet

2023. szeptember 19. | Kategóriák: Blog |

Megvan, mit szeretnél nyomtatni, azt is tudod, melyek azok a legfontosabb tulajdonságok, amelyekkel a kinyomtatott tárggyal rendelkeznie kell. Ebben a posztban röviden azt foglaljuk össze, hogyan választhatod ki a számodra leginkább megfelelő alapanyagot a Filaticum biokompozit alapanyagai közül.

Alapanyag választó

A Filaticum filamentek alapanyaga szinte kizárólag a PLA. Azonban a hozzáadott adalékanyagoknak köszönhetően a PLA-tól egészen eltérő tulajdonságú termékeket fejlesztettünk. Ezek megismeréséhez, kiválasztásához készíttettük el az Alapanyag választó alkalmazást.

Bár a termékeknek igyekszünk olyan neveket adni, amelyek már önmagukban is sokat elmondanak, a filamentjeink többsége jóval sokrétűbb, mint amit a neve elsőre elárul róla. Az Alapanyag választóban azokat a jellemzőket, tulajdonságokat gyűjtöttük össze, amelyek egy nyomtatás előkészítése során leggyakrabban felmerülnek: nyomtathatóság, hőállóság, rugalmasság, szívósság.

Az Alapanyag választóban az adott jellemzőre kattintva alul megjelennek azok a termékek, amelyek az adott tulajdonság szempontjából relevánsak. Láthatod a tulajdonság szempontjából kimagaslóan, jól vagy gyengébben teljesítő termékeket, amelyekről aztán részletesebben olvashatsz a honlapon.

Minden nyomtatandó termék más és más, néha egy fő elvárásunk van, máskor azonban 2-3 fontosabb tulajdonsággal kell rendelkeznie. Utóbbi esetben ezeket a jellemzőket kell végignézni, és azt a filamentet kiválasztani, amelyik mindegyik tulajdonságnál kimagaslóan vagy legalább jól teljesít.

Nézd meg a videót az Alapanyag választó használatáról:

Filaticum Basic és Technical filamentek

A filamenteket más szempontok szerint is keresheted. A webshopban a Filaticum filamenteket két csoportban mutatjuk be:

Itt azokat az anyagokat találjátok, amelyek a színező anyagon túl kis mértékben tartalmaznak adalék- vagy segédanyagot. Ezek főként olyan adalékok, amelyek a nyomtatást, felhasználást teszik egyszerűbbé. Tudásukat tekintve ezek sem „basic” anyagok, hiszen akár a standard PLA, amely kiválóan nyomtatható, akár a PLA Advanced, amely akár 80 0C hőt is kibír kiváló termékek kategóriájukban.

Ebben a csoportban kaptak helyet az ABS és PETG alapanyagok is. Ezek a filamentek nem saját fejlesztésűek, de a piacon fellelhető legjobb minőségű alapanyagokból készülnek

Ebben a csoportban olyan kompozit anyagokat találtok, amelyek a Filaticum egyedi fejlesztései. A PLA mátrixba olyan adalékanyagokat építettünk be, amelyek révén az alap PLA filamenttől jelentősen eltérő tulajdonságokkal rendelkező filamentek születtek. Hőálló, ütésálló, habszerkezetű stb. filamentek közül választhatsz ebben a kategóriában.

Szűrő

A webshopban természetesen megtalálhatók a szokásos szűrők is. A termékek között a baloldali sávban alapanyagok, színek, és az anyagválasztóból ismert tulajdonságok szerint szűkíthetők a megjelenített termékeket.