Barion Pixel

Litofán nyomtatás

2022. december 13. | Kategóriák: Blog |

A Filaticum Litho filamentet litofán képek nyomtatásához fejlesztettük ki, így maga az alapanyag is hozzájárul a tökéletes 3D képek elkészítéséhez.  Nyomtatás beállítási javaslataink a még szebb kép elkészítésében segíthetnek. 

A litofán eredetileg egy nagyon vékony, áttetsző porcelánba vagy műanyagba vésett vagy öntött alkotás, amely akkor látható tisztán, ha egy fényforrással megvilágítják. A litofán képek háromdimenziósak, és a fényforrás szögének és fényerejének változtatásával változik a megjelenésük. (Forrás: Wikipédia)

A litofán legújabb virágkorát a 3D nyomtatás hozta el. Annak ellenére, hogy ez a műfaj komoly kihívást jelenthet még a tapasztalt 3D-ben nyomtatók számára is, ugyanis a legkisebb hiba is igen zavaró lehet, ha egy szépen kivitelezett 3D képet szeretnék elkészíteni. A nyomtatási paramétereket igazán precízen kell beállítani, és a litofán nyomtatás igazi mesterei féltve őrzik a beállításaikat. Mi úgy gondoljuk, hogy egy erre a célra fejlesztett, különlegesen jó alapanyag is segítheti a lélegzetelállítóan szép 3D képek sikeres nyomtatását.


 

Ez a nyomtatószál a Filaticum PLA Litho, melynek receptúráját, a teljes gyártási folyamatot úgy alakítottuk ki, hogy ezzel a filamenttel igazán szép litofánokat lehessen nyomtatni. Miben más ez a filament, mint a standard PLA filamenetek vagy a litofán nyomtatáshoz kínált más nyomtatószálak?


 

Egy speciálisan a 3D nyomtatáshoz gyártott PLA granulátumból indulunk ki, ami önmagában is a legmagasabb minőségi követelményeknek felel meg ezen a téren. A PLA-hoz különböző, a 3D nyomtatást, ezen belül a litofán elkészítését segítő adalékokat adtunk. Így például az anyag törtfehér színét sem a megszokott módon érjük el. A PLA-ban nem oldódó finom port adagolunk a szálba, így fény hatására a vékony felületek sokkal világosabbak, a vastagabbak pedig sötétebbek lesznek.

Nyomtatás: maszat.eu

A gyártás során a legszigorúbb elvárásokat támasztjuk a nyomtatószál átmérőjével és ovalitásával szemben, kéttengelyű optikai mérőinkkel +/- 0,05 mm pontossággal tudjuk tartani az átmérőt, hogy a továbbított anyagáram mindig egyenletes legyen.

Néhány tipp a szép eredményt hozó nyomtatási beállításokhoz:

  • Az adalékoknak köszönhetően a Filaticum Litho már alacsonyabb hőfokon – akár 1900C – is szépen nyomtatható, ezzel kikerülhető a szálazás, és ez biztosítja a tálcához való jobb tapadást.
  • Fontos, hogy a litofán nyomatunkat a szokottnál lassabban nyomtassuk, ideális esetben a plafon 30-35 mm/s.
  • Legjobb, ha kitöltést nem is alkalmazunk, és a falvastagság megegyezik a  kép legvastagabb pontjának vastagságával.
  • A jó eredményhez érdemes minél kisebb rétegemelést, 0,1-0,15 mm-t alkalmazni.
  • Azoknál a nyomtatóknál, ahol y irányban maga a nyomtatótálca mozog, érdemes y irányú orientációt használni.