Barion Pixel

Rólunk

A Filaticum filamentek speciális ipari igényeket elégítenek ki, könnyen nyomtathatóak, miközben teljesen fenntartható alapanyagok.

A Filaticum (korábban Philament) 3D nyomtatószálak fejlesztője és gyártója a Filamania Kft. Cégünk magyar tulajdonú vállalkozás, szigetszentmiklósi központunkban zajlik az új filamentek fejlesztése, tesztelése, a gyártás miskolci üzemünkben történik.

 

Hazai sikercég a térbeli nyomtatásban – A Figyelő 2021/ 14. számában megjelent cikk a Filamania Kft.-ről: Figyelo-Filamania-210408

 

  Egyedi, speciális igényekhez fejlesztett filamentek

3D nyomtatás egy gyorsan fejlődő iparág, az innovatív megoldásokban fontos szerepe van az alapanyagnak. A Filamania Kft. szakértői évtizedes, a műanyag- és vegyiparban megszerzett tapasztalatokkal rendelkeznek, és erre alapozva fejlesztenek különleges mechanikai, kémiai tulajdonságokkal bíró 3D nyomtatószálakat. Az egyedi összetételű filamentek különböző iparágak, speciális felhasználási területek 3D nyomtatási feladataihoz biztosítanak kiváló alapanyagot.

A Filaticum Technical termékcsalád – jellemzően PLA-alapú –  filamentjeit egyebek mellett

  • magas hőállóság
  • erős kopás‐ , illetve súrlódásállóság
  • ütésállóság
  • vezetőképesség
  • alakíthatóság, csiszolhatóság

jellemzik.

Várjuk olyan cégek, partnerek jelentkezését, akik tervezési, gyártási feladataikhoz egyedi 3D nyomtatószálakkal szeretnének dolgozni!

 

A Filaticum termékek minőségi kontrollja a termékelőállítás minden pontján

 

 PLA – a biopolimer

A 3D nyomtatás dinamikusan növekszik, egyre több vállalkozás és magánszemély készít tárgyakat ezzel a technológiával. Gondolnunk kell ennek a folyamatnak a hosszú távú következményeire is, ezért a Filaticum termékek többségét biopolimerből, PLA-ból (politejsav) készítjük. A PLA (politejsav) keményítőt tartalmazó növényből készül, és 1-5 év alatt komposztálási körülmények között lebomlik. A PLA-ból készült nyomtatószálak komposztálhatósága akkor igazolt, ha megfelelnek az Európai Unió EN 13432 vagy EN 14995 szabványának. A Filaticum nyomtatószálak teljesítik a szabványok előírásait

PLA-ból készült palack lebomlása komposztálási körülmények között 3,6 illetve 12 hónap elteltével. Felvételek a lebomlás folyamatáról.

 

 Biopolimerek és a 3D nyomtatás – Dr. Bodnár Zsolt (ügyvezető igazgató, Filamania Kft.) előadása a Mindenki Akadémiáján.

 5 éves a Philament! – születésnapi gondolatok