Barion Pixel

Sajtóközlemény

Budapest, 2021. január 13. – Kétéves kutatás-fejlesztési tevékenységet zárt a 3D nyomtatószálakat gyártó Filamania Kft., melyhez a „Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása (2018-1.1.1-MKI)” című pályázaton nyert el támogatást.  A cég olyan környezetbarát nyomtatószálakat fejlesztett ki, amelyek az adalékanyagként felhasznált üvegszálnak, szénszálnak illetve szénpornak köszönhetően számos iparág 3D nyomtatási feladataihoz adnak a piacon egyedülálló megoldást.

A Filamania Kft. 2015 nyara óta gyárt a hazai és az európai piacra filamenteket (3D nyomtatószálakat). A 3D nyomtatásban az egyik legelterjedtebb és igent kedvelt alapanyag a politejsav (PLA). A PLA biológia úton, komposztálási körülmények között lebomló műanyag. Környezetbarát tulajdonságai mellett a népszerűségét annak is köszönheti, hogy jól kezelhető, könnyen nyomtatható anyag.  Ugyanakkor a PLA alapú filamentnek van számos olyan előnytelen tulajdonsága – viszonylag könnyen törik, nem hőálló, nem vezetőképes, húzószilárdsága gyenge – ami miatt ipari felhasználásra többnyire nem alkalmas. A Filamania Kft. által kifejlesztett nyomtatószálak ezekre a kihívásokra adnak megoldást.

A cég „Bio-kompozit anyagok a 3D nyomtatás számára” című pályázatával 67,5 millió forintos támogatást nyert el a „Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása (2018-1.1.1-MKI)” című pályázaton, melynek eredményeképpen az alábbi filamentek készültek el:

Az egyebek mellett szénszálat, illetve szénport tartalmazó Philament Electrical filamentekből nyomtatott tárgyak nem töltődnek fel elektrosztatikusan. A nyomtatószálakat széles körben használják az elektronikai iparban.

Az üvegszállal erősített Philament Glass és Engineering szálakból nyomtatott tárgyak a külső behatásoknak jobban ellenállnak, magas az ütés- és törésállóságuk, ezért kiváló alapanyagnak bizonyultak például az autóipar számára.

Emellett kísérleti termékként fémtartalmú PLA nyomtatószál is elkészült a Filamania Kft. laborjában.

„A fejlesztéseink az ipari felhasználóinktól érkező igények messzemenő figyelembevételével zajlottak. Ügyfeleink többsége a fenntarthatósági szempontoknak megfelelő alapanyagokat keres, ugyanakkor az ipari környezet speciális elvárásait is teljesíteni kell. Erre a kihívásra kiváló alapanyag a PLA és a belőle készült kompozit filamentek” – mondta el dr. Bodnár Zsolt, a Filamania Kft. ügyvezető igazgatója.