Barion Pixel

Ütésálló és könnyű protektor az autóiparban

A feladat

A Prototech Kft. autóipari ügyfelének gyártósorán több kéziszerszámmal is dolgoznak. A munkatársak biztonságos munkavégzése elsődleges szempont, ezért gyakran alkalmaznak a szerszámokra ún. protektorokat, amelyek megakadályozzák, hogy egy rossz mozdulat kézsérüléshez vezessen. A dolgozók három műszakban folyamatosan használják a protektorokat, így azokat gyakran kell cserélni. Mivel a legtöbb szerszámhoz egyedileg kell tervezni a védőt, ezért a gyártásukhoz a legjobb technológia a 3D nyomtatás.

Kihívás

Az autóipar cég rendelkezik 3D nyomtatóval, és először PLA szálból nyomtatta ki a protektort. Az első tesztek után azonban kiderült, hogy bár a protektorok jól működtek, az alapanyag nem volt tökéletes a feladathoz. A csavarkulcsok megcsúszása esetén például ugyan megvédték a dolgozó kezét, de könnyen eltörtek. Tömörebbre, így erősebbre nyomtatva a darabot, viszont a súlyuk nőtt meg olyan mértékeben, ami már nem felelt meg az elvárásoknak.

A megoldás

A Prototech Kft. feladata az volt, hogy a piacon elérhető választékból olyan filamentet találjon, amely egyrészt legyen ütésállóbb, mint a PLA, másrészt a sűrűsége, így a kész termék tömege a lehető legalacsonyabb legyen.

Választásuk a Filaticum Foam filamentre esett. Ez a PLA alapú merev hab kiváló ütésálló tulajdonságokkal rendelkezik. Habszerkezetének köszönhetően pedig a nyomtatott tárgyak sűrűsége jóval kisebb, mint a hagyományos PLA filamentből készülőké.

 

Eredmény

A Filaticum Foam filamentből gyártott protektorok élettartama a magasabb ütésállóságnak köszönhetően 2,5-szeresére nőtt, miközben a súlyuk majd 40%-kal alacsonyabb lett, mint az azonos paraméterekkel standard PLA filamentből nyomtatott tárgyé.

Alkalmazott filament

Filaticum Foam